„Sok születésnapokat…”


  Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, a műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek közreműködésével, a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek képviseletében idén ünnepelte 30 éves jubileumát. A Táncház Egyesület által szervezett Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár 1982 óta minden év tavaszán a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében várja az élő népművészet kedvelőit.

A Táncháztalálkozón minden évben a néptáncos szakma megfordul, azon kívül érdeklődők, hagyományszeretők, szimpatizánsok mind fellelhetők itt. Előadások, tánctanítások, népzenei koncertek, filmvetítések mellett színvonalas népművészeti vásári forgatag is megtalálható, ahol az erdélyi árusok mellett a kézművesek csodaportékáiban is gyönyörködhetünk, és vásárolhatunk.

A Táncháztalálkozó fő szervezője egy országos szervezet, a Táncház Egyesület. Talán kevesen tudják, hogy Jászberényből Szűcs Gábor és Busai Norbert is e szervezet vezetőségének tagjai, ezáltal már több év óta a Táncháztalálkozó fő szervezői. A feladataik közé tartozik a tánctanítások tanárainak a felkérése, színvonalas programok, előadások összeállítása, szerkesztése. Ebben az évben is nagyon sikeres volt a programok összeállítása, méltó a jubileum megünnepléséhez. Ezek közül kiemelném teljesség igénye nélkül a „Családban marad” című műsort, ahol táncos szakemberek, táncpedagógusok táncolhattak együtt gyermekeikkel a színpadon, az „Apáról fiúra” gondolatot megvalósítva. A másik program az „Aranyosok” Gálaműsora volt, mely az idén Békéscsabán megrendezett Országos Szólótáncfesztiválon aranygyöngyöt vagy aranysarkantyút nyert díjazott táncosainak a bemutatója volt (Jászberényből két díjazott is fellépett ezen a műsoron).

Aki ott volt jól érezte magát, feltöltődve térhetett haza, s aki nem az sajnálhatja, de jövőre ismét várja a XXXI. Táncháztalálkozó.

Azt hiszem, méltán lehetünk büszkék mi jászberényiek a két szervezőre, oktatóra, akiket szakmában méltán elismernek.

 
  Szűcsné Urbán Mária  

 

 






Folklór Kulturális Közalapítvány küldetésének támogatására a személyi jövedelemadó 1%-át köszönettel fogadja, melyet az Alapítvány a csoportok művészeti, értékmegőrző, hagyományőrző munkájára fordítja.
Adószám: 18823916-2-16